sobota 25. novembra 2017

RECENZIA: Dominik Dán - Knieža smrť (Slovart, 2008)

HODNOTENIE:  ****

"- Knieža na koni... ako knieža Rastislav. -
Ábelová sa iba usmiala.
- Pán Krauz, to určite nie, to je keltská minca, od kniežaťa Rastislava je vzdialená pekných pár storočí... - oponovala archeologička.
- Tak potom knieža... Smrť. Dva ľudské životy padli teraz a v čase, keď ich razili, ich padlo asi neúrekom, však? -
- To máte teda pravdu. Knieža Smrť, to je naozaj výstižné označenie. - " (s.320). 



Zbohatlíci z Nášho mesta vo veľkom skupujú pozemky a nezastavia sa pred ničím. Jedným z nich je aj Patrik Rastislav, trpiaci obsedantno - kompluzívnou poruchou, ktorá sa v jeho prípade prejavuje nekontrolovateľnou agresivitou a podvedomím nutkaním neustále si umývať ruky. Aj preto zakaždým, keď vyjde von, má na rukách natiahnuté rukavice z jelenej kože. Najme si architekta Zdenka Vámošiho, aby mu pomohol dokončiť výstavbu luxusnej vily v zóne, ktorá sa nachádza v pamiatkovej oblasti a výstavba v nej je preto zakázaná. To je však Rastislavovi ukradnuté. Majiteľa pozemku, na ktorom začal s výstavbou vily, Ernesta Galasa, si kúpi poriadnou kopou peňazí. 
Zdenko Vámoši je už druhý deň nezvestný. Jeho manželka a Zdenkov švagor Roman Weith sa pustia do pátrania. Potvrdia sa najhoršie prognózy. Zdenka nájdu mŕtveho. 
Medzi hlavných podozrivých patrí miestny čudák Peter Priehoda a študent strednej školy Karol Kálmann. A ešte Patrik Rastislav so svojim poskokom architektom Abrhámom. Chýbajú však dôkazy. Vyšetrovania sa tentoraz zhostí najmladšia generácia mord tímu - Petra Pergnerová a Filip Kiss.  

"Kašľať na hrdosť, za tú sumu. Aj za tú, čo sa mu ešte len chystala spadnúť do lona.
A odrazu mu bolo jasné, ako môžu niektorí ľudia schopní na poondenú mincu predať aj vlastnú mater. A začal tušiť, ako môžu predať aj seba samého. Ak ich je dosť..." (s.101). 

Ani u chlapcov vraždárov to nie je práve ružové. Hanzel pochováva manželku, Burger leží v nemocnici na pľúcnom. Chosé sa nevie rozhodnúť či bude žiť so svojou bývalou milenkou Ninou Pechovou, s ktorou má dospievajúcu dcéru Ninu mladšiu, alebo so súčasnou partnerkou, bohatou módnou návrhárkou Zdenou Rysovou. A aby toho nebolo málo, Ninu mladšiu, a Krauzovu staršiu dcéru Silviu, nájdu zdrogované v jednej z bočných uličiek. Kto alebo čo je za tým?

Ďalší zo série príbehov, v hlavnej úlohe s Richardom Krauzom, ktorý napriek vážnej situácii prekvitá drsným humorom, na ktorý sme si už všetci zvykli. Zaujme predovšetkým postava Patrika Rastislava. A poriadne dostanú zabrať aj Chosého a Krauzove otcovské city.  Napokon to však všetci nejako zvládnu. Aj keď s nejakými tými jazvami na duši.  

        

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára