nedeľa 12. novembra 2017

RECENZIA: Irvine Welsh - Slušná jazda (Omega, 2017)

HODNOTENIE:  *****                                      KNIHA MESIACA NOVEMBER

"Já jsem mimochodem Terry. Říkaj mně Terry Šťáva že jsem kdysi dávno pracoval u těch náklaďáku se šťávou. Někdy Terry Péčko, že... no, s takovými detaily vás otravovat nebudu..." (s.85). 



" - Počkej, Ronne, - utne ho trochu Terry. - Moby Dick byl vo takovým zmrdovi, co honil velbyru, že jo? Já se v tom týpkovi vidím, akorát místo velryby sem posedlej kundičkama a taxík je jako moje loď. Takže místo kapitána Abacha mi mužeš říkat kapitáne Nahrabe. -
- Nerozumím. -
- Skotskej humor, Ronnie, to bys musel bejt uvnitř grupy, abys to rozklíčoval, že jo Jonty? - (s.452). 

"Tak si říkám, jestli bysme pak nedomluvili něco na kameru, když najednou...ty píčo...vona začne vzdychat jak hovado a vodstrčí ptáka na stranu, tak z ní dolu a kolem ní a pořádne jí nakládám. Cifernik jí zrudne do stejný barvy jak ty vlasy a háže zlý štetkovský vobličeje a voba řvem a vodtrháváme vod sebe, jak by nás nějakej zmrd polil petrolejem a zapálil, a čas se zpomalí jak při autonehodě a plníme pokoj, byt, patro, ulici, město, zem a svět hlukem, co signalizuje nějakému zelenýmu perverzákovi, co má na sobě padesát čuraku a kund, kterej si hned nastavuje kurz na Zem teď a sem, aby se přiučil něco z týhle akce...jinejma slavama: slušná jízda:" (s.206). 

Terry "Šťava" Lawson pracuje ako taxikár v škótskom Edinburghu. Občas díluje drogy a občas si zahrá v nejakom tom péčku, keď už má poriadneho vtáka. Fandí futbalistom Hibernians. Má aj pár kamošov - Baksieho, Tonyho, dvojičky Evana a Craiga Barksdaleovcov, Kloubáka, Sicka Boya a k tomu ešte štyri vlastné deti. Dvoch menších chalanov. Ryšavého Ralfa a podobne starého Guillauma. Okrem toho má aj dospelú dcéru Donnu, ktorá sa mu už medzičasom stihla postarať o vnúčatá. Terryho syn Jason, má pár dní pred svadbou. Potom  tu ešte máme dvoch zmrdov - drogového dílera Vicka (prezývaného Buzna) a jeho perverzného parťáka Kelvina.
Terry sa šťastnou náhodou dostane k výborne platenej práci. Americký obchodník a hviezda reality show Ronald (Roonie) Checker si ho najmä ako svojho súkromného šoféra, čo však Terryho dostane do poriadnych problémov. Keď zmizne istá kráska Jinty Magdalene, začínajú krušné časy. Terry bol totiž posledný, s kým mala Jinty sex, navyše sa zdá, že Jinty chodila s Terryho nevlastným bratom, mentálne zaostalým dobrákom Jontym MacKayeom. Stanú sa z nevlastných bratov sokovia alebo najlepší kamoši? Aby toho nebolo málo, lekári zistia, že Terryho srdce je nevyliečiteľne choré a v žiadnom prípade ho nesmie nadmerne zaťažovať. Lenže to znamená nijaký sex. Naozaj žiaden sex? Terry je v koncoch. Jedinú alternatívu pre neho predstavuje golf. "Potom si od Raba pujčim další knížku, Sto roku samoty - muj novej zasranej životopis a sem zpátky v tágu." (s.377). 
Slušná jazda začína. Za volantom sedí päťdesiatročný edingurghský taxikár Terry "Šťava" Lawson a zahrieva motor.

Irvine Welsh je ako kvalitné víno, ktoré rokmi parádne dozrieva. Okrem toho, že je výnimočný rozprávač, ktorý dokáže navodiť výbornú atmosféru, nesmieme opomenúť ani jeho drsný britský humor prepojený so slangom: 
"- Se pozná, žes neměla eště děcka. Ta tvoje škeble je stáhlá jak žaloba! -
- To má být lichotka? -
- Samosebou, to je ta nejlepší, jakou muže lasička mít! Nikdo nechce od nikoho slyšet, že má lasturu jak Grand Canyon. Ta tvoje se semklá jak Paul McCartney po daňovým přiznání! -" (s.176). 
Moby Dick, Zločin a trest a takový podobný sračky. Ten zmrd Dostojevský... Já ho zkoušel číst, ale každej zmrd měl skoro pět ruznej jmen, tak sem toho musel pro samý jména nechat. Kurva pravda." (s.36). 
Pandy mám rád, to určo, určo jo, ale nemyslel sem, že jim sejde na Hibernians, nebo Hearts. Barvama bych je tipoval spíš na fandy Dunfermline, nebo St. Mirren. Jo určo, černobílé určo. Jo. Jo. Jo. Dunfermline. Jo. St. Mirren. Jo." (s.126). 

Irvine Wels sa vyhýba nudným opisom, ktoré čitatelia väčšinou v knihách preskakujú. Naopak, tie jeho sú vtipné a dynamické: - Vidím Maurice, Jintyina tátu, jak vchází, a otočim se pryč, když se posadí na baru. Má na sobě pěknej žlutej flaušák. Vypadá v něm jak obrovskej kanárek, co přišel do hospody a bar je jeho bidýlko." (s.138). 
Pokiaľ vám prekážajú vulgárne opisy a podrobné opisy sexuálnych scén, potom sa tejto knihe radšej oblúkom vyhnite: "Moje bimbálová hadice je tvrdá a ona mi rozepne zip a chytne mě za ni. To se mi nelíbí, protože to neni tak jemný, jak to dělá Jinty.
Pak s obličejem celym strhanym spustí: -´Udělej mňe dobře, nacpi to do tý mojí zajebaný pindy! -" (s.154).
Johnty MacKaye, Terryho nevlastný mentálne zaostalý brat, má našliapnuté stať sa kultovou literárnou postavou. Podľa môjho názoru asi najlepšie vykreslená autorova postava vôbec. Vynikajúci príbeh, ktorý dynamikou pripomína počítačovú hru, ďalej prvotriedne dialógy, šťavnatý románový jazyk a nadupané postavy. Musím vyzdvihnúť namakaný český preklad Jana Zasadila. Rozprávačmi príbehu sú na striedačku Terry "Šťava" Lawson, Johnty McKaye a Ronald "Roonie" Checker. Bezmála 500 strán vám ubehne rýchlejšie ako cesta po diaľnici. Nasadať. Jedééém!      

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára