štvrtok 15. júna 2017

RECENZIA: Wendy Holdenová - Odsúdení prežiť (Citadella, 2015)

HODNOTENIE:    ****

Fascinujúci príbeh troch žien (Prisky, Anny a Rachel), ktoré nielenže prežili peklo Osvienčimu, ale dokázali v pekelných podmienkach priviesť na svet dieťa. Všetky tri ženy prišli počas vojny nielen o manželov, ale takmer o celú rodinu. 


Slovenka Priska je nenápadnou ženou, ktorá väčšinu života prežila v Bratislave ako súčasť zámožnej židovskej vrstvy. Na svet priviedla dievčatko Hanku.
Poľka Rachel bola taktiež súčasťou bohatej intelektuálnej židovskej rodiny a počas vojnových útrap priviedla na svet chlapca menom Martin
Krásna česká mladá žena Anna bola v štyridsiatych rokoch ponorená v lákavom študentskom živote v Prahe, keď ju deportovali do koncentračného tábora.Tam priviedla na svet dcérku Evu
Všetky tri mladé ženy prešli selekciou obávaného Anjela smrti - doktora Jozefa Mengeleho
Osobne ma najviac pohltili kapitoly, ktoré opisovali život hlavných hrdiniek pred vojnou a potom samotný život v Osvienčime. Najmä ten kontrast bezstarostného bohatého života a následného vstupu do pekla pôsobí priam neuveriteľne. Takisto opis života v poľskom židovskom gete v prípade Rachel bol veľmi dramatický. Rovnako zaujímavo vyznel aj opis obdobia, ktoré  mladé ženy  strávili ako pomocné robotníčky v nemeckom Freiburgu, v továrni na výrobu nemeckých lietadiel. Kapitoly, ktoré sa zaoberali životom v koncentračnom tábore Mauthausen, oslobodeniu a ďalším osudom troch hlavných hrdiniek, už také dramatické neboli. Na druhej strane chápem snahu autorky vytvoriť ucelený obraz a neuseknúť príbeh príchodom osloboditeľov. 
Opis koncentračného tábora je porovnateľný s Vrbovým románom Utiekol som z Osvienčimu. Dlho som si myslel, že žiadny z autorov sa k tomu ani len nepriblíži, ale Veronika Homolová - Tothová románom Mengeleho dievča a takisto Wendy Holdenová dielom Odsúdení prežiť, to dokázali. 
Príbeh je vyrozprávaný v tretej osobe, čo mierne uberá na dramatickosti. Kniha je obohatená  o viaceré archívne rodinné fotografie. Musím oceniť aj formálnu stránku románu, obal zaujme na prvý pohľad. Je to jeden z príkladov, kedy obsah a forma ťahajú za jeden pevný povraz, výsledkom čoho je silný čitateľský zážitok. Napriek menším nedostatkom určite výnimočná kniha, ktorá stojí za prečítanie.  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára