piatok 2. júna 2017

RECENZIA: T.J. Millner - Peter Sagan (XYZ, 2017)

HODNOTENIE:   ****

"Pozrite sa na toho chlapca, utekajúceho ulicami žilinskej štvrti Bôrik. Má necelých päť, nohy sa mu len mihajú nad rozpáleným asfaltom, modré oči mu žiaria a svetlé vlasy vo vetre poletujú. Nespúšťajte z neho oči. Je z rodu víťazov. Je z rodu šampiónov. 
Tu sa ostatne víťazi a šampióni rodili oddávna." (s.9). 




Tourminátor, Tichý zabijak, Hulk, Terminátor, Rambo. Alebo jednoducho SAGAN.

Autor knihy T.J. Millner napísal knihu o Saganovi ako jeho veľký fanúšik a nadšenec. Vychádzal pri tom z archívu dennej tlače ( denníky SME a Šport a internetovej tlače) a viaceré kapitoly si prispôsobil tak, aby to nebolo len suchopárne čítanie. Jeho dielo preto nemôžeme brať ako nejakú odbornú publikáciu, ale o to Millnerovi ani nešlo.
Spoločne sa vrátime do Saganovho detstva, do čias, keď objavil čaro cyklistiky. Vzorom mu bol jeho starší brat Juraj, s ktorým v detstve vyhral prvé preteky v žilinskom lesoparku. Okrem víťazstiev si musel Peter Sagan prejsť aj kritickými obdobiami, kedy dokonca zvažoval, že s cyklistikou definitívne sekne. Našťastie, pre neho aj pre nás, prišiel osudný telefonát z jedného ambiciózneho profesionálneho cyklistického tímu...

Súčasťou knihy je aj krátka záverečná odborná štúdia, v ktorej jej autor, Juraj Karas, vysvetľuje, prečo je Sagan po fyzickej aj psychickej stránke taký jedinečný.
Priestor je venovaný aj Petrovej najbližšej rodine. Otcovi Ľubomírovi, mame Helene, sestre Daniele, bratovi Milanovi a samozrejme aj Jurajovi
Pokiaľ sledujete kariéru Petra Sagana, z knihy sa nedozviete nejaké nové, doteraz neznáme informácie o tomto výnimočnom športovcovi. Zaujímavé sú kapitoly venované histórii najvýznamnejších jarných klasík a samozrejme kráľovnej, starej dáme, ktorej meno sa medzi profesionálnymi pretekármi aj cyklistickými priaznivcami vyslovuje takmer s božskou úctou - Tour de France
Ako pri takomto type literatúry býva zvykom, aj v tejto publikácii nechýbajú viaceré fotografie. Pre mňa osobne bolo najsilnejším čitateľským zážitkom aspoň očami si opäť pripomenúť najdramatickejšie momenty Petrových najslávnejších etáp. Miestami som mal dokonca zimomriavky. 

Vzhľadom na počet strán a spôsob, akým sú písané, knihu prečítate za nejaké dve, dve a pol hodinky. Nie je to dielo, ktoré sa vám vryje hlboko pod kožu, napriek tomu, kedže som Slovák (navyše Žilinčan) a Petrov veľký fanúšik, pridám pri hodnotení jednu hviezdičku navyše. Pevne verím, že Peter Sagan tento rok vyrovná a ten nasledujúci aj úspešné prekoná doterajší rekord Erica Zabela v počte zelených dresov na Tour de France a aj taký hattrick víťazstiev z majstrovstiev sveta v cestnej cyklistike by bol famózny úspech!      

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára