utorok 20. júna 2017

RECENZIA: Michael Hjorth, Hans Rosenfeldt - Temné tajomstvá (Ikar, 2015)

HODNOTENIE:    ****

"Joakim sa smial, no Emma vrešťala. Zmĺkol a podišiel k nej. Vrieskala ešte hlasnejšie. Čudné, pomyslel si Joakim. Nebolo to predsa nič strašné. Len trocha vody. Vtom zbadal, že kúsok od Emmy vytŕča z vody bledé telo. Akoby pod hladinou čakalo  na svoju obeť. Nevinnosti a detinskej hre bol koniec. Zostal len oslepujúci závrat a panika. Emma vracala, Alica sa rozvzlykala. Joakim bez pohnutia stál na mieste a civel na obraz, ktorého sa už nikdy nezbavil." (s.26). 




Jedného dňa nájdu v mestečku Vasterase mŕtve telo šestnásťročného chlapca Rogera Erikssona. Ešte predtým zatelefonuje na policajnú stanicu jeho matka Lena Erikssonová, ktorá nahlási synovu nezvestnosť. O prípad sa začnú zaujímať média aj verejnosť, keďže Roger navštevoval prestížne súkromné Palmlovske gymnázium a navyše bol zavraždený zvlášť brutálnym spôsobom. Vrah mu z tela vybral srdce. Je potrebné dať dokopy špičkový vyšetrovací policajný tím, ktorý úspešne všetko uzavrie. Svoje skúsenosti a odborné znalosti vložia do prípadu viacerí: inšpektor Thomas Haraldsson, jeho prísna šéfka Kerstin Hanserová, mladá ambiciózna policajtka Vanja Lithnerová, špičkový technik Billy Rosén, vynikajúca súdna kriminalistka a laborantka Ursula Anderssonová, šéf tímu Torkel Hoglund. Situácia je natoľko zúfalá, že policajný tím je nútený prizvať do svojich radov nevypočitateľného psychológa Sebastiana Bergmana, ktorý len nedávno prišiel počas dovolenky o svojich najbližších - dcérku Lily a manželku Sabine.
Sebastian je typom vyšetrovateľa, ktorého si ihneď obľúbite. Je to doktor House z rovnomenného seriálu, Cormoran Strike z románovej trilógie Roberta Galbraitha alebo Nesbov Harry Hole. Svojskí chlapíci, s ktorými majú ostatní kolegovia problém vyjsť. Nerovný boj s alkoholom, pletky s krásnymi ženami, ťažko akceptované pracovné metódy... Ale napríklad aj svojský zmysel pre humor: "Sebastian si rozopol bezpečnostný pás a vystúpil z auta. Len čo sa pozrel na budovu pred sebou, zmocnila sa ho mrzutosť. 
-Takže sem chodil?-
-Áno.-
-Chudák. Nabetón sme vylúčili samovraždu?-" (s.147).
Napriek zložitej povahe sú všetci štyria špičkou vo svojom odbore. Majú svoje chyby, slabosti, nedostatky a práve preto ich máme radi: 
"Torkel si odkašľal a pokýval hlavou k domu Lundinovcov. - Mal by som už ísť...- Sebastian chápavo prikývol. Torkel sa naňho usmial. 
-Možno by si sa mal držať bokom, aby ťa nezbadala Ursula.-
-Stále robíte spolu?-
-Je najlepšia.-
-Najlepší som ja.-
Torkel sa zahľadel na muža, o ktorom by pred mnohými rokmi povedal, že je jeho priateľ.-" (s.90).
Do okruhu podozrivých z vraždy Rogera Erikssona sa zamotá viacero ľudí: riaditeľ gymnázia Ragnar Groth, ktorý je latentný homosexuál, manžel Rogerovej tajnej milenky Ulf Strand, Rogerov najlepší priateľ Johan, školník gymnázia, ktorý má za sebou pestrú minulosť- Axel Johansson, grázel, ktorý Rogera často šikanoval - Lenonard Lundin. Je vrahom niektorí z menovaných alebo podozrenia vyšetrovateľov sa uberajú nesprávnym smerom?

V poslednom čase som podľahol žánru krimi. A zvlášť toho severského. Páči sa mi prepojenie práce a súkromia jednotlivých vyšetrovateľov. 
Román Temné tajomstvá je skvelým napínavým thrillerom, pri ktorom si nemôžete byť ničím istý... Na Slovensku vyšli zatiaľ štyri prípady v hlavnej úlohe so svojským psychológom Sebastianom Bergmanom a toto je prvý z nich. Ja som zatiaľ prečítal prvé dva diely, ale určite si nenechám ujsť ani tie ostatné. 



Dobrá rada rada na záver: V predajni lacných kníh (napr. Martin, Žilina) majú román Temné tajomstvá  v súčasnosti za necelé štyri eurá. Neváhajte, oplatí sa! 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára