sobota 8. decembra 2018

RECENZIA: Ivan A. Backer - Vlak na slobodu (Motýľ, 2018)

HODNOTENIE:   *

"Náš vlak smeroval na sever k nemeckej hranici nachádzajúcej sa asi sto kilometrov od Prahy. Ja som prežíval dobrodružstvo a vôbec som si neuvedomoval nadchádzajúci holokaust." (s.21). 




Sir Nicholas Winton pomohol počas druhej svetovej vojny stovkám židovských deti bez toho, aby sa tým prezentoval. Jedno z týchto detí je aj autor životopisného románu Vlak na slobodu. Malý Ivan býval s rodičmi v Prahe až pokým nevypukla druhá svetová vojna. Pre mňa jedinou zaujímavou časťou románu je tá úvodná, v ktorej sa všetci členovia Ivanovej rodiny (otec, matka a brat) snažia ujsť z okupovaného Československa, čo sa im napokon aj podarí. Malý Ivan sa dostane v Londýne do viacerých pestúnskych rodín, ktoré sa o neho starajú. Jeho brat začína chodiť do školy a obaja rodičia pracujú. Vojna sa nevyhne ani Veľkej Británii, no stále je tam pre malého židovského chlapca bezpečnejší život ako v okupovanej Prahe. Malý Ivan začína chodiť do anglickej školy a postupne sa uchytí. Na konci druhej svetovej vojny odchádza do New Yorku, kde pokračuje v štúdiu na univerzite.  Čoraz intenzívnejšie sa zamýšľa nad tým, prečo prežil práve on. Po skončení štúdia si otvorí predajňu s lustrami, no cíti, že toto nie je jeho životné poslanie. Preto sa začína viacej angažovať v dobrovoľníckych spolkoch a organizáciach, ktoré pomáhajú národnostným menšinám a marginálnym skupinám obyvateľstva. Postupne sa stane farárom a aktivistom, pedagógom a aktivistom a napokon riaditeľom významnej dobrovoľníckej organizácie. Ešte aj ako dôchodca vo vyššom veku sa spoločensky aktívne angažuje a často sa vracia v spomienkach do detských čias a premýšľa nad tým, prečo pravé on...

Myslím si, pri všetkej úcte k autorovi, že viacero ľudí prežilo oveľa zaujímavejší a dramatickejší život a nikdy nemali potrebu napísať o tom knihu. Na rozdiel od miliónov židov sa Ivan A. Backer vyhol hrôzam, ktoré so sebou priniesla druhá svetová vojna, nemusel sa pokúšať o nijaké dramatické úteky, šťastie ho sprevádzalo po celý jeho dlhý život. Paradoxne spomienkové dodatky ku knihe očami iných obetí druhej svetovej vojny sú čitateľsky oveľa zaujímavejšie. Pre mňa veľké sklamanie. Pár dramatickejších strán na začiatku knihy, potom ničím zaujímavé kapitoly a na konci románu samochvála až to pôsobí trochu trápne. Našťastie som si toto dielo požičal z knižnice, takže okrem strateného času nemusím veľa ľutovať. Ak máte radi knihy s tematikou druhej svetovej vojny a dramatické ľudské osudy, Vlaku na slobodu sa rozhodne vyhnite. Je X oveľa lepších titulov.  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára