pondelok 10. júla 2017

RECENZIA: Jeffrey Archer - Len čas ukáže (Motýľ, 2015)

RECENZIA:   *****

"Aké je to len typické pre Britov, ten bohorovný pokoj. Nikto si nechcel priznať, že v priebehu jednej hodiny sa im otriasol celý svet. A musím sa priznať, že mne sa veru otriasol." (s.293).



Mám niekoľko obľúbených rozprávačov: Carla Ruiz Zafón, John Irving, Haruki Murakami, Jack London. Príbeh J. Archera sa najviac blíži k románom C.R. Zafóna. Základom pútavej knihy je zaujímavý dej, postavy, ktoré si vás dokážu po pár riadkoch získať a zdieľate s nimi ich pocity, nálady, myšlienky. Rovnako dôležité sú aj zaujímavé myšlienky a nenudiace opisy. To je taký základ, z ktorého potom môže vychádzať výnimočná kniha. A Jeffrey Archer, majster medzi rozprávačmi, si je toho vedomí.

"-Niekedy je výhodou byť v nevýhode -, povedal Harry." (s.74). 

Vraciame sa do roku 1920, do mesta Bristol. Hlavná postava románu Harry Clifton žije v tom, že jeho otec Arthur Clifton zomrel v prvej svetovej vojne ako hrdina. Ako to už väčšinou býva, pravda je o niečo zložitejšia. Harryho mama a zároveň Arthurova žena Maisie Cliftonová, rodená Tancocková, mala pred svadbou pomer s istým zámožným pánom menom Hugo Barrington. Po svadbe s Arthurom sa jej narodilo dieťa, ktorého otcom je jeden z dvojice mužov...To však nie je všetko. Hugo Barrington je totiž istým spôsobom zodpovedný za Arthurovu zbytočnú smrť.
To je však rodinné tajomstvo o ktorom vie len úzka skupinka zainteresovaných. Do tejto skupinky patrí okrem iných aj Maisienin brat Stanley Tancock, starý ožran a povaľač, ktorý by si dal pre pár drobných prevŕtať aj štyri kolená, keby ich mal. Ďalší kto vie o tajomstve, o ktorom sa Harry Clifton nemal nikdy dozvedieť, je Jack Tarant, prezývaný Starý Jack. Bývalý vojak, ktorý zachránil v búrskej vojne život jedenástim chlapom, sa ukrýva v dokoch, ktoré patria lodnej spoločnosti. Majiteľmi tejto spoločnosti sú Barringtonovci. Jack Tarant bojoval vo vojne s Walterom Barringtonom, majiteľom lodnej spoločnosti a pánom Holcombem, Harryho učiteľom. Harry už ako malý uteká do dokov, kde vedie so Starým Jackom dlhé rozhovory. Harry je inteligentný, páli mu to, lenže sa často túla poza školu. Keď má dvanásť, prijmú ho na prestížnu chlapčenskú školu Saint Bedes. Tam sa zoznámi s Algernonom Deakinsom a Gilesom Barringtonom, synom Huga Barringtona, možno svojim nevlastným bratom...To Harry ešte netuší, že sa z nich v budúcnosti stanú priatelia na dlhé desaťročia. Harry to má v škole veľmi ťažké, keďže drvivá väčšina študentov pochádza z bohatých šľachtických rodín, navyše život mu strpčuje Alex Fisher, ktorý ešte pekne zavarí Harrymu a Gilesovi aj o pár rokov, čo samozrejme ešte v tom čase netušia: 
"-Ako sa volal ten príšerný chlapec, čo ťa neustále prenasledoval a hneď prvú noc ti dal  výprask papučou?-
-Fisher - odpovedal. -A bolo to v druhú noc.-
-Čo tak asi teraz robí?-
-Akiste vedie mládežnícky tábor nacistov.-
-V tom prípade máme dobrý dôvod, prečo ísť do vojny - povedal Giles v momente, keď všetci prítomní povstali, aby privítali predsedu školskej rady a zvyšok výboru.-" (s.255).   Aby Harryho mama Maisie zvládala platiť synove štúdium, isté obdobie pracuje ako spoločníčka v nočnom podniku. 
Fisherova nenávisť voči Harrymu  sa ani zďaleka nedá porovnať s nenávisťou, ktorú pociťuje Hugo Barrington, keďže dobre vie, že Harry ako jeho potenciálny syn, by v budúcnosti mohol výrazne skomplikovať Gilesov nárok na majetok Barringtonovcov.
Situácia sa zamotá ešte viac, keď sa Harry zamiluje do Gilesovej staršej sestry Emmy. Roky plynú a chystá sa svadba. Harry a Emma stoja pred oltárom, aby vyslovili svoje vytúžené áno:   "-Určite by bolo lepšie, keby sa svadba odložila o pár mesiacov neskôr. Veď načo taký zhon?-"
--Aký výborný nápad. otecko, - ozvala sa Emma po prvýkrát. -Možno by sme sa mali  spýtať aj pána Hitlera, či by nebol taký láskavý a neodložil vojnu o pár mesiacov, lebo tvoja dcéra sa chystá vydávať.-" (s.280). 
Keď sa kňaz spýta či má niekto z prítomných námietky voči uzavretiu manželstva, prihlási sa Starý Jack a prezradí dávne rodinné tajomstvo. Po veľkom sklamaní Harry odchádza z Oxfordu a dobrovoľne sa prihlási do vojny. Emma preruší štúdium a je rozhodnutá postarať sa o dieťatko, ktoré čaká spoločne s Harrym. Harry sa dostane k námorníkom a verí, že takto sa mu ľahšie podarí zabudnúť na bolestivú minulosť.

Tu sa prvá časť tetralógie o rodine Cliftonovcov končí. Archer je majstrom rozprávačom, ktorý  dokáže čitateľa vtiahnuť do príbehu a nepustí ho, kým nedočíta poslednú stranu. Ak ste mali to šťastie a čítali ste jeho najslávnejší román Kain a Ábel, potom  nemám viac čo dodávať. Spočiatku si budete zvykať na viacero rozprávačov príbehu, no nebude to zase až taký problém. Trochu mám výhrady k obalu knihy, ktorý pripomína milostné romány z ružovej knižnice alebo smútočné parte. Menej by bolo v tomto prípade určite viac.  
  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára