nedeľa 16. júla 2017

C.D. Payne - Mládí v hajzlu 3 - mladík v exilu (JOTA, 2009)

HODNOTENIE:    ****

"Jo, ale pro tebe je to jednodušší. Seš emocionálně a fyzicky na tu roli stavěná. Pro mě je to nesnestitelný břemeno. Proste mládí v hajzlu." (s.214). 



A máme tu tretí diel Nicka Twispa. Druhý príbeh skončil tým, že Nick odletel na falošný cestovný pas do Indie. Našťastie stihol vystúpiť v Los Angeles, kde strávil istý čas u svojej staršej sestry Joani: "-Nicku, - řekla, když jsem skončil, - ještě před pul rokem si byl ambiciózním studentem s vyznamenáním. Co se s tebou stalo? -
-Přesně nevím. -zamyslel sem se. - Zamiloval sem se do Sheeni. Jediný, co chci, je bejt pořád s ní. To všechno ostatní je jedno veliký nedorozumnění." (s.11). 
Joanieinou susedou je stará pani Bertha Ulanska, ktorá v zlatej ére Hollywoodu hrala menšie úlohy po boku najslávnejších filmových hviezd vtedajšej  doby. 
Nick sa vracia do Ukiahu za svojou milovanou Sheeni Saundersovou, aby ju chránil pre dotieravým playboyom Trentom Prestonom a ostatnými nápadníkmi. Tentoraz berie na seba identitu dievčaťa Carlotty Ulanskej, dcéry slávnej filmovej herečky. Z indického chlapca Vijayho Joshiho sa vykľuje pekný podrazák, ktorý poľuje po krásnej Sheeni. Vijayho staršia sestra Apurva je zase beznádejne zamilovaná do Trenta Prestona a Hároš si užíva s krásnou basketbalistkou Heather. Aby toho nebolo málo, do novej Nickovej dievčenskej podoby sa zamiluje hráč amerického futbalu, ozembuch Bruno, ktorý túži len potom, aby Carlottu na nejakom opustenom mieste poriadne oprel. A tak musí zúfalý Nick splietať stále  nové a nové plány, klamať okolie, zavádzať priateľov, vodiť spolužiačky za nos, len aby udržal Sheeni vo svojej blízkosti. Našťastie stará pani Ulanska, susedka jeho sestry Joanie,mu tesne pred smrťou zanechá nemalý finančný obnos, ktorý by mu mohol už aj tak náročnú situáciu aspoň čiastočne uľahčiť.  Zdá sa, že všetko napokon konečne dopadne podľa predstáv Nicka Twispa. Lenže to by nebol on, aby sa zase nedostal do nejakého problému. Nielenže ide po ňom polícia, ale Sheeni sa navyše zatne, že obaja za každú cenu odcestujú do Paríža k tým hnusným žabožrútom, ktorým Nick nerozumie ani pol slova. 

Niekoľko ukážok z tretieho dielu denníka Nicka Twispa:

"Pak sem zašel do zlevněný drogerky, kde sem si koupil kartáček na zuby (doposud sem používal Joanin), holicí strojek, dezodorant, zásyp na nohy, sešit (pro svuj, ach bože, ručně psanej deník), mast na akne a tři balíčky prezervativu (co kdyby se něco šustlo). Účet vylezl na jednadvadcet dolaru osum centu. Teda, je to pro mě ale ponaučení. V budoucnu budu mít vždycky připravenej kufr pro případ nepředvídaný události. Myslím, že by každej dospívající měl mít něco podobnýho v záloze." (s.15). 

"- Ráva zvažuje, že by šla k filmu, jakmile ji přestane bavit lítaní. Slyšíš tu hudbu? To hraje ona.-
-Tak to je hudba! - poznamenal Hároš. "A já myslel, že je to nějaká porucha na drátě." (s.28). 

"- Muže spát v posteli a Carlotta na gauči. Je měkkej a pohodlnej. -
-Už sem na tom gauči spal, Franku. Je už na seznamu komise Amnesty International pro registraci mučení. - " (s.119).  

Tretí diel má taktiež svoje čaro. Nick Twisp prezlečený za dievča zachraňuje a zároveň kazí, čo sa dá. Opäť je tu útok na vašu bránicu, ale aj nemálo dramatických momentov. Atmosféra školského večierku mi pripomína scény z výbornej americkej komédie v hlavnej úlohe s M.J. Foxom - Návrat do budúcnosti
Je to síce o niečo slabšie ako predošlé dva diely, Nickov slovník už nie je natoľko nadupaný, príbeh prináša viacej vážnych momentov. No stále je to paráda.  


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára