streda 26. júla 2017

Michel Houellebecq - Podvolení (Odeon, 2015)

HODNOTENIE:  ***

"Přesto je kniha plná vášně tak silné, že všechno unese.
-Je o podvolení, - řekl jemně Rediger. -Předkládá závratnou a prostou myšlenku, že vrchol lidského štěstí spočívá v absolutním podvolení." (s.203).


Francúzsko v blízkej budúcnosti. Krajina je rozdelená na dva tábory. V parlamentných voľbách sa rozhodne o tom, či na čele štátu budú stáť nacionalisti alebo moslimovia. V tejto atmosfére vyučuje na vysokej škole muž v stredných rokoch, ktorý si rád dopraje vášnivý sex so študentkami, pláva priemerným životom, hoci si uvedomuje, že onedlho prídu choroby, samota a dezilúzia. Snaží sa ísť po stopách svojho vzoru, filozofa Huysmansa, o ktorom napísal v minulosti výnimočnú dizertačnú prácu. Hlavný hrdina hľadá samého seba, snaží sa vykročiť správnou cestou, no Francúzsko sa nachádza vo veľmi zložitej situácii. 

"Z duvodu jako strojenost, úlisnost a hanebné osahávání páchané pokrokáři ztratila katolická církev schopnost čelit úpadku mravu, jasně a odhodlaně odmítnout sňatky homosexuálu, právo na potrat a zaměstnanost žen. Nezbývá než si přiznat, co je zjevné: západní Evropa dospěla do takového stupně odpudivého rozkladu, že není schopná zachránit už ani sama sebe -stejně jako toho nebyl schopný antický Řím v 5. století našeho letopočtu. Masivní příchod imigrantu pocházejících z tradičních kultur dosud prosycených přirozenou hierarchií, podřízenosti žen a úctou ke starším představují historickou příležitost k morálnímu a rodinnému znovuvyzbrojení Evropy, nabízí starému kontinentu perspektivu nového zlatého věku. Tito imigranti jsou občas křesťané, ale nutno uznat, že nejčastěji jsou moslimové." (s.215). 

Houellebecqov román nie je až taký šokujúci ako by ste si možno predstavovali, môžeme povedať, že je to príbeh človeka, ktorý prežíva krízu stredného veku a na pozadí toho prebiehajú voľby, ktoré rozhodnú o budúcnosti Francúzska. Autor necháva na čitateľa, akým spôsobom bude román vnímať. Či ako fikciu, klasický príbeh, sarkastický pokus alebo varovanie. Myslím si, že z každého niečo... 

"K Francii dorazila tlaková vlna níže z Azorských ostrovu, vzduch byl mírně vlhký a jarní, zastřený, ale příjemný. Ještě před rokem by se za takových meterologických podmínek objevily první krátké sukně." (s.220).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára