streda 5. júla 2017

RECENZIA: Dominik Dán - Korene zla (Slovart, 2017)

HODNOTENIE:    ****                                  NAJOČAKÁVANEJŠIA KRIMI TOHTO LETA


"Chlapec si vymanil ruku z otcovho zovretia. Podišiel k posteli, zodvihol matrac a zo skrýše vybral fotografiu. Podal ju policajtovi.
Chosé sa pozrel, potom sa prizrel ešte lepšie. Pohladil si hrdlo. Podal ju Burgerovi.
-Vladko, už si sa viezol v ozajstnom policajnom aute? Nie? Tak sa asi povozíme...-" (s.253).



Tak sme sa konečne dočkali. Nový krimi príbeh Dominika Dána v hlavnej úlohe s detektívom Richardom Krauzom je na svete. 
Vraciame sa niekam na začiatok deväťdesiatych rokov. Rozdelili sme sa s Čechmi a krajinu si medzi sebou delí ešte aj mafia. Dôjde k viacerým trestným činom, vraždám, vydieraniam, násiliu. 
V sexshope maskovaný muž brutálne zastrelí brigádničku, študentku piateho ročníka medicíny, Ninu Orsághovú. Do okruhu podozrivých sa dostanú viacerí  - majiteľ sexshopu, otec mŕtveho dievčaťa, jej bývalý chalan...
V meste začína vyčíňať Krauzov kamarát z detstva - Malý Pavúk. Najskôr vydiera Ernesta Šipoša, chlapa, ktorý vyhral v športke dvadsaťdva miliónov korún a potom si vezme do parády aj inžiniera Miroslava Korca, ktorý spoločne s bratom Michalom vlastnia luxusnú reštauráciu. Každý týždeň musia platiť Malému Pavúkovi vysoké výpalné. 
Krauz sa dostáva na tenký ľad. Viktor Prajs, Malý Pavúk a Miro Stehlík, prezývaný Boss, všetko Richardovi kamoši z detstva, bojujú s vplyvným mafiánom Tiborom Haklom o hlavnú úlohu v podsvetí. Je jasné, že začnú padať hlavy. A to doslova. Ako prvý si to odnesie Viktor...


KDH -háci vo veľkom dosadzujú do významných policajných funkcií svojich ľudí - amatérov, aby sa im aspoň čiastočne rehabilitovali za utrpenie, ktoré im spôsobil minulý režim. Naše mesto je pod vplyvom zločineckých skupín, politika ovplyvňuje a výrazným spôsobom aj zasahuje chlapcom "vraždárom" do vyšetrovania. Ešteže si držia svoj povestný zmysel pre humor:
"- Pardon šéfe, seriem, kade chodím. Mám hnačku, preto meškám. Asi pôjdem na maródku...-
-By si sa opovážil! Sadni si na svoje miesto a sklapni! Hajzlov tu máme dosť, preto nemusíš ísť na maródku! Papier ti dodám!-
-Rozkaz, šéfe! Povedal si, že hajzlov tu máme dosť...-
Krauz poklepal parťáka po pleci, škodoradostne sa zaškľabil. -Trefné, naozaj trefné.-
-Šéfe, toto beriem ako osobnú urážku. Budem sa sťažovať. Mohol by si ma dať na hlásenie ministrovi vnútra?- ohradil  sa Chosé." (s.25). 

"Napísal mi, čo sa u nich v klube hovorí. Vraj aký je rozdiel medzi demokraciou a demokratizáciou u nás. Asi taký, ako medzi Kanadou a kanalizáciou." (s.58). 

"-Podľa mňa dobre mu tak, čo si navaril, nech si vypije,- skomolil príslovie Chosé.
-Zje, nie vypije- opravil ho Hanzel. 
-Oto, aj pálenka sa varí.-" (s.243). 

"-Ty si s ním robil najdlhšie. Vieš niečo, čo my nevieme?-
-Nič.-
-Bol normálny?-
-Normálny.-
-Nefetoval?-
-Drogy určite nie, to by som si všimol.-
-Ako bol na tom s alkoholom? Pil?-
-Ako my všetci.-
-Taký ožran? Mal som o ňom lepšiu mienku.-" (s.273).

"-To akože máme ísť vypomáhať na okresy? Ale my máme oddelenie vrážd!-
-Edo, ďakujem za upozornenie, už som sa zľakol, že šéfujem jazdeckej polícii." (s.309). 

Partia chlapcov "vraždárov" tentoraz v zostave Krauz, Burger, Hanzel, Chosé, Kanis, Váňa, Kuky a Mayor bude čeliť najväčším bossom podsvetia v Našom meste a zo všetkých síl sa bude snažiť zabrániť otvorenej vojne. Popri tom budú naši detektívi pracovať  na brutálnej vražde v sexshope, ktorá dlhú dobu nebude dávať žiadny zmysel.  
Dominik Dán potvrdzuje, že je stále špičkou vo svete slovenských kriminálok. Nie je to jeho top kniha, ale latku si udržuje stále veľmi vysoko.   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára