piatok 21. júla 2017

RECENZIA: C. D. Payne - Mládí imrvére v hajzlu - aneb geny nezapřeš (JOTA, 2016)

HODNOTENIE:   ****

"V tu chvíli zavolala Mary, aby mu oznámila, že potřebují, aby definitivně rozhodl, jak se ten film bude vlastně menovat.
-Ale, co už s tím, sakra, - odpověděl. -Dejte tam Rebelantské mládí. -
-Rebelantské, to je děsně zastaralý slovo, - namítnul sem.-
-Já vím, - povzdychl si. -Potřebujeme něco kratšího a trefnějšího.-
-A co například povstalecké? - navrhla Sheeni, která se dovalila ze svýho pokoje s kufrem na kolečkách.
-O co je podle tebe povstalecké kratší než rebelantské? - zeptal se Levák. 
Mary povstalecké mládí zamítla, protože jak tvrdila, s takovýmhle názvem by to vypadalo na váleční film.
-Hm, a co třeba "Mládí v hajzlu?" navrhl sem.
Jelikož nikdo nedokázal přijít na nic lepšího, shodli sme se na "Mládí  v hajzlu". Možná to neníbuhvíco, ale aspoň se z toho člověku nezvedá pajšl." (s.323).



Nick Twisp vo svojom poslednom (?) dobrodružstve. Tentoraz stojí v popredí istý Nickie Davidson. Nickieiho mama zhruba pred šestnástimi rokmi tancovala v Las Vegas, kde sa stretla s istým Nickom Twispom. No a hádajte, čo sa stalo o necelých pätnásť rokov neskôr. Presne tak. 
Nickieiho mama po tom, čo sa jej manžel Leonard Davidson dozvie, že nie je biologickým otcom chlapca, nasadá do auta a spoločne s Nickieim odchádzajú preč. 
Nickie sa tak konečne stretáva so svojim, teraz už päťdesiat tri ročným skutočným otcom Nickom Twispom. Postupne sa zoznamuje aj s ďalšími členmi klanu Twispovcov, Nickovými známymi a priateľmi z minulosti - Scottom, Trentom, Sheeni, s Azurou, Jakeom, Veevou, Umou, Tylerom, Conny a dokonca spoznáva aj niekdajšieho najlepšieho priateľa z detstva Nicka Twispa -slávneho Ľaváka.
Nick Twisp prežíva krízu. Jeho manželstvo sa rozpadá a kariéra žongléra je definitívne pasé. Teraz býva v starom ošarpanom dome plnom švábov a premýšľa, čo bude robiť ďalej so svojim životom. Nečakaný príchod pätnásťročného pubertiaka akoby dal jeho životu nový zmysel a nabil ho novou energiou. 

Nick Twisp sa rozhodne nakrútiť film podľa svojich tínedžerských denníkov a hlavnú úlohu v ňom dostane práve Nickie Davidson. Jasné, že Nickie svoje twispovské gény nezaprie. Beznádejne sa zamiluje do krásnej susedky Valerie Haseltineovej, ktorá bude hrať v otcovom filme dávnu lásku Sheeni a do Tiary Duaimondovej, ktorá hrá Ľavákovu prsatú frajerku z detstva. Ďalej sa stretneme s namysleným playboyom Dennym Tutnbullom, ktorý dostane vo filme úlohu mladého Trenta Prestona, Valerieinou najlepšou kamoškou Esmée, ktorá dokáže zhypnotizovať ľudí vo svojom okolí, Valerieiným pätnásťročným bratom Harveym, ktorého Nickie z duše nenávidí a Harveyho najlepším kamarátom, so slepým chalanom Cooperom.

Niekoľko ukážok s Nikieiho denníka:

"- Na Leonarda Davidsona si vzpomínám, - poznamenal. -Byl vysokej a pohlednej a duležitej jak hovno v trávě. -
-Teď už je akorát vysokej a duležitej jak hovno v trávě.-" (s.14).

" -Nevím, jestli jseš opravdu Twisp, ale ti mají ve tvým věku tendence k emocionální zranitelnosti. Zkrátka občas bereme tyhle věci až moc vážně. -  
-Jako v jakým smyslu? -
-Jako že se beznadějně zabouchnem do první hezký holky, na kterou narazíme. Jako že zahoříme šílenou láskou s katastrofálníma následkama pro všecky kolem.-" (s.18).

"-Ahoj Nicku. Slyšela jsem, že možná budeš hvězdou našeho filmu.-
-Já nevím. Nikdy dřív sem nehrál.-
-To ani žralok v čelistech, a stejně ten film vydělal miliony -." (s.98). 

Nebol by som tomu veril, ale C.D. Payne sa vrátil v perfektnej forme. Konečne skvelé hlášky, na ktoré sme boli zvyknutí v prvých dvoch dieloch, na niektorých pasážach som sa musel smiať nahlas (zhypnotizovaný Nickie nemá chybu). Svižné tempo, perfektné opisy, výborné dialógy. akurát Valerie mi neskutočne liezla na nervy. Niekedy som mal chuť do nej vpáliť celú dávku. Dúfam, že C.D. Payne sa k postave Nicka Twispa ešte v budúcnosti aspoň raz vráti a pevne verím, že to bude comeback kvalitou porovanteľný s týmto dielom. Možno Nick Twisp ako starý otec :) 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára