streda 31. októbra 2018

RECENZIA: Thor Kunkel - Konečná fáza (Albatros, 2006)

HODNOTENIE:   ****

"Jednoho dne, až ideologické aspekty už nebudou hrát žádnou roli, lidé poznají, že III. říše byla jen biotopem bez morálních a etických hranic. Zvýhodňovali lidi budoucnosti, možná nás budou nazývat také prvními nelidmi. My jsem jako první- zcela správně, jako první - nově definovali vztah člověka k technologii a objevili mechanično v duši. Okolnosti byly neslavné, jistě, ale nemusíme nikoho, a již vubec ne Boha, prosit o odpuštění, neboť jsme přesně věděli, co činíme. Také duše má kořeny v hmotě a podléhá týmž zákonum. A jelikož neexistuje žádná svobodná vule, nemohou také existovat žádní svobodní lidé." (s.497). 



Karel Fussmann je taký obyčajný nacistický poskok a zároveň ctižiadostivý vedecký karierista, ktorému sa podarí tesne po vypuknutí druhej svetovej vojny získať miesto v Hygienickom ústave v Berlíne. Zhodou priaznivých okolností sa stane súčasťou pochybných kruhov, do ktorých spadajú napríklad filmári Holsten Ferrie a taktiež významný vedecký pracovník  Waldemar Pfister. Fussman sa na svoju smolu zapletie s prestížnou prostitútkou Lotte Kaltenbronnovou (napriek tomu, že je zasnúbený) a tá mu úplne pomúti hlavu. Aby si mohol pravidelne dovoliť jej prítomnosť, nadviaže spoluprácu prostredníctvom svojho nadriadeného grófa Ferfrieda Gessnera s filmovou spoločnosťou, ktorá nakrúca propagandistické nemecké  pornofilmy. Tie potom za drahé peniaze vyváža do severnej Afriky. Lotte má veľmi žiarlivého sadistického snúbenca Detsena, ktorý si na Fussmanna poriadne posvieti. Vojna sa pre Nemcov nevyvíja v druhej polovici štyridsiatych rokov práve najlepšie a Karel Fussmann je prevelený do vojnovej línie v severnej Afrike kde po rokoch príjemného pokoja a stereotypu na vlastnej koži prežíva skutočné hrôzy vojny. Nemecko kapituluje a všetci preživší s napätím očakávajú, ako sa bude vyvíjať ich ďalší osud po podpísaní mierovej dohody....

"Žít znamená píchat, všechno ostatní je zbytečné čekání.. Tak jedem. Kamera běží." (s.59). 

Prvých zhruba sto strán mi trvalo, kým som sa dokázal naplno ponoriť do deja, no potom to už odsýpalo ako sa patrí. Originálny príbeh z obdobia druhej svetovej vojny, charizmatické postavy, drsný humor, slovník bohatý na vulgarizmy (nie však samoúčelné), surové scény (takisto nie samoúčelné), skvelé dialógy a záver, na ktorý čakáte celú knihu. Mimochodom, oplatí sa. Konečná fáza má v sebe niečo z Tarantina a Lyncha. Odvážny pohľad do vnútorného sveta fašizmu, ktorý je rovnako oslňujúci ako zvrhlý. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára