nedeľa 7. októbra 2018

RECENZIA: Richard Sklář - Morgenland (Cosmopolis, 2018)

HODNOTENIE:   ***              NAŠA (HISTÓRIA) OSMIČKOVÁ

" - Jarek Fialka je v nemocnici, - přečetl Hynek parťákovi nahlas vše, co bylo těžkou rukou napsáno na kusu papíru. 
- A to je celé? - nenechal se odbýt parák, protože jeho zvědavost nevyla zdaleka ukojena tak, jak by předpokládal.
- To je celé, - zamručal Hynek a ještě se jednou podíval na druhou stranu listu a také dovnitř obálky, jestli něco nepřehlédl. A nenašel ani náznak něčeho dalšího. Žádný osedílatel, žádný podpis, nic. Záhada." (s.8).



Rok 1945. Vojna sa chýli ku koncu a veterán prvej svetovej vojny Richard Honig uteká v spoločnosti svojho väzniteľa, dôstojníka SS Von Richtera, z krajiny, aby sa zachránil pred sovietskym zajatím.  
Rok 2015, Ostrava. Hynek Ambrož je obyčajný automechanik, ktorý je ženatý s Nicole. Jeho dovtedy pokojný život naruší telegram, ktorý oživí spomienky spred tridsiatich rokov na jednu letnú brigádu. Tento telegram sa týka Hynkovho niekdajšieho najlepšieho priateľa Jarka Fialku
Spočiatku nič nenasvedčuje tomu, že dva na prvý pohľad odlišné príbehy by mohli nejako spolu súvisieť. Nakoniec sa však v závere prepoja a my sa dozvieme, aké zbrane ukrýval v zálohe vodca Nemeckej ríše...

Román sa číta v celku dobre, len je tu zopár pasáží, ktorým chýba dynamika. A myslím si, že aj námet mal lepší potenciál, dalo sa z neho vyťažiť ešte o niečo viacej. Postavám nemám veľmi čo vytknúť, možno by to chcelo niekoľko prekvapujúcich momentov a nečakaných zvratov. Ale inak, pokiaľ sa zaujímate o druhú svetovú vojnu, príbeh sa vám bude určite páčiť.   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára