sobota 13. októbra 2018

RECENZIA: Xu Hongci - Stena, útek z Maovho najtemnejšieho väzenia (Albatros Media, 2018)

HODNOTENIE:   ****                     KNIHA MESIACA OKTÓBER 

"Když koncem července přijel do Šanghaje Mao Ce - Tung, ubytoval se v hotelu Mir, kde se setkal se studentskými delegáty ze všech univerzit ve městě, vyslechl si jejich hlášení a vydal pokyny. Naše fakulta vyslala svého delegáta, který měl přezdívku Velký jazyk, a ten Maovi podal podrobnou zprávu o tom, jak se mnou bojují.
- Roztrhejte ho na kusy, - řekl prý Mao." (s.97). 



Xu Hongci je mladý Číňan, ktorý je nadšeným stúpencom komunistickej strany. Zvolí si štúdium medicíny, kde po počiatočných problémoch patrí k najlepším poslucháčom na univerzite. Okrem vynikajúceho prospechu sa aj politicky angažuje. Zamiluje sa do krásnej študentky, medzi priateľmi je obľúbený. Všetko sa zmení po slávnom prejave Maa Ce - Tunga, ktorým čínsky vodca odštartoval tzv. kultúrnu revolúciu. Na základe tohto prejavu Xu Hongci spoločne s ďalšími študentmi spíšu kritiku pod názvom Nezdravý vietor na katedre medicíny, kde rozdelili svoje hlavné výhrady do 51 bodov. Od toho okamihu sa stali nepohodlnými občanmi krajiny a vláda ich zaradila k pravicovým kontrarevolucionárom. Xu Hongci bol spolu s ďalšími 550 000 obyvateľmi deportovaný do čínskych pracovných táborov známymi tiež pod názvom laogai, ktoré boli vystavené podľa vzoru sovietskych gulagov a vyznačovali sa veľkou brutalitou. Xu Hongci sa po niekoľkých neúspešných pokusoch o útek z tábora napokon predsa len dostane na slobodu. Trvá mu to 14 rokov. Je to doposiaľ jediný oficiálne potvrdený úspešný útek z čínskeho pracovného tábora. 

Román Stena popisuje život Xu Hongciho od detstva až po zatknutie a následnú deportáciu do pracovného tábora a jeho odvážny pokus o útek, počas ktorého nebol ako jeden z mála prichytený a popravený. Kniha na viacerých miestach pripomína slávny francúzsky román Motýľ. Nie je však až natoľko strhujúca, hoci v nej nie je núdza o silné okamihy. Autor veľmi realisticky opisuje atmosféru v spoločnosti, ktorá panovala počas rokov Maovej vlády. Taktiež život a otrasné podmienky v pracovných táboroch sú desivým svedectvom. Dá sa povedať, že Xu Hongcimu zachránila život profesia, ktorú sa rozhodol študovať a z politických dôvodov mu nebolo umožnené ukončiť ju. Namiesto toho prežil roky, o ktorých sa mu nesnívalo ani v tých najdesivejších snoch. Lenže osud zariadi často krát život úplne inak ako si to predstavujeme alebo naplánujeme.    

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára