piatok 2. novembra 2018

RECENZIA: Frans G. Bengtsson - Ryšavý Orm (Vyšehrad, 2013)

HODNOTENIE:   ***

"Bolest, která v tobě
hoří jako plamen,
zhojí v krátké době
božské spásy pramen:
potom v spánku, mdlobě
odpočineš sobě,
usneš jako kámen." (s.120).



Grécka a rímska mytológia je pomerne známa, no severská skôr len tak okrajovo. Švédsky autor sa rozhodol spracovať pomerne komplikovaný a dejovo bohatý príbeh do formy, ktorá by bola dostupná aj bežnému čitateľovi. A treba povedať, že sa mu to podarilo. Výsledkom je dramatický a dynamický historický román s prvkami fantasy, ktorý ponúka ,okrem iného, aj viacero legiend a filozofických zamyslení.
Spočiatku nič nenasvedčuje tomu, že z Orma Tostessoneho sa stane jedného dňa obávaný vikingský bojovník pred ktorým sa budú triasť slávni náčelníci. Kým jeho bratia spoločne s otcom dobývajú moria, Orm sedí doma, kde je pod ochranou svojej matky. Tá mala totiž víziu, že jej synovi sa stane veľké nešťastie a preto ho nechce púšťať na more s ostatnými súrodencami. Lenže keď má Orm šestnásť rokov, napadne jeho osadu divoký severský kmeň. Zatiaľ čo väčšina bojovníkov je na mori, on sa snaží chrániť stádo. Aj keď preukáže veľkú odvahu, nepodarí sa mu ochrániť svoj ľud a je vzatý do zajatia. Lenže Orm napriek mladému veku preukazuje obdivuhodnú silu a šikovnú hlavu. Medzi ostatnými si čoskoro vydobyje potrebný rešpekt. Je súčasťou výpravy, ktorá sa vydáva do Andalúzie, kde ich s úctou privíta miestny kalif. Jeho najkrajšej manželke totiž zachránia život a on im preukáže veľkú vďaku. Má však podmienku, aby prijali za svojho jediného boha Alaha a dobýjali nové územia v jeho mene. Musia sa vzdať aj pitia alkoholu, čo predstavuje pre severský kmeň naozaj veľkú obetu. Keď ich kalif posiela na misiu do Córdoby, utečú. Pripoja sa k slávnemu kráľovi Haroldovi pre ktorého vyhrávajú vojny s inými kmeňmi. Na jeho výzvu príjmu kresťanstvo. Na svojich výpravách sa stretávajú s Frankami, Hunmi, Slovanmi, Pečenehmi a o veľké zásoby zlata zvedú tuhý boj s Bulharmi. Orm si nájde manželku s ktorou splodí niekoľko detí. To ešte netuší, koľko problémov mu v živote narobia. Príbeh sa končí v období, keď je Ryšavý Orm už starým mužom, ktorý doviedol svoj kmeň k veľkých víťazstvám a priniesol mu zároveň aj mnoho zácnych darov. Je načase, aby svoje žezlo odovzdal niekomu mladšiemu. Jeho misia sa chýli ku koncu...

"Dlouho jsem trpěl bez piva,
vesloval, bojoval bez piva -
kde tvoje milost prodlívá?
Copak mám uschnout zaživa,
ó synu Gormuv, bez piva?" (s.122).

Dobrodružný historický román sa skladá z dvoch kníh. V tej prvej sa viacej bojuje, v tej druhej sa viacej premýšľa. Obe sú však rovnako zaujímavé, každá však iným spôsobom. Možno vám bude chvíľu trvať kým sa zorientujete v množstve postáv, potom to však bude už bez problémov. Orm je charizmatický hrdina, ktorý sa vypracuje z bojazlivého domaseda na slávneho vikingského náčelníka. A my môžeme sledovať jeho dlhú a napínavú cestu. Knihu doprevádzajú vtipné ilustrácie, no pripravte sa na veľké množstvo poznámok pod čiarou. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára