nedeľa 19. augusta 2018

RECENZIA: Irwin Shaw - Tulák, zlodej (Smena, 1980)

HODNOTENIE:   ****                        EDÍCIA ZABUDNUTÉ SVETOVÉ ROMÁNY

"Píšem do zápisníka na rok 1972. Od tých čias, čo som bol v Španielsku, som si z rôznych príčin nezapisoval nič. Žijem sám, anonymný, v Chicagu sa bojím, a nazdávam sa, že človek mojej generácie a mojej životne dráhy by mal zaznamenať, čo by si možno dakedy v budúcnosti so záujmom prečítali mladí ľudia. - Sme v prednej línii civilizácie, - vravieval plukovník v Bruseli, a ak to bolo pravdou v Bruseli, určite je pravdou aj v Chicagu. Odkazy z takých významných postov treba uložiť na miesta, kde by ich mohli nájsť tí, čo prežijú, ak takí vôbec budú." (s.424).



Príbeh je vyrozprávaný prostredníctvom mladého muža Billyho Abbotta a jeho zápiskov. Spomína si v nich nielen na svoju priateľku  Moniku Wolnerovú (radikálnu ľavičiarku) s ktorou sa pred časom rozišiel, ale aj na svojho strýka Thomasa Jordacha, ktorý bol kedysi nádejným boxerom, no zomlela ho láska ku krásnej žene, k alkoholu a k chudobe. Thomas zomrel za záhadných okolností, no najpravdepodobnejšou príčinou jeho smrti bola násilná vražda. Zanechal po sebe Wesleyho, syna, ktorý po ňom zdedil  divokú povahu (rozhodne najzaujímavejšia postava v knihe). Thomas mal ešte dvoch súrodencov. Sestru Gretchen, nádejnú herečku (okrem iného je aj mamu Billyho Abbotta) a brata Rudolpha, úspešného obchodníka, ktorý v podstate držal celú rodinu pokope. Rudolph vychovával mentálne postihnutú dcéru Enid sám, manželka Jean, dlhoročná alkoholička, ho pred rokmi opustila a našla si nového partnera. Príbeh sa točí najmä okolo Rudolpha, ktorý sa snaží nezištne pomáhať celej rodine a okolo Wesleyho, ktorý túži nájsť otcovho vraha a pomstiť jeho smrť. Zápasí pri tom nielen so životom, ale predovšetkým sám so sebou. Fyzická príťažlivosť a talent ho zhodou okolností privedú pred filmové kamery. Jeho divokú povahu dokáže skrotiť len Alice Larkinová, žena, ktorá k nemu prechováva materinsko milenecké city. Billy Abbott je niekoľko rokov vojakom NATO a s Wesleym sa spriatelí v Španielsku, kde po skončení vojenskej kariéry pracuje ako učiteľ tenisu pre bohaté dámičky a ich rozmaznané dcérky. Billy Wesleymu sľúbi, že mu pomôže nájsť vraha jeho otca a zaobstará mu vražednú zbraň, ktorou vykoná pomstu.
Príbeh sa v závere presúva do francúzskeho mestečka Cannes, v ktorom práve prebieha významný filmový festival a Wesley je jedným z hlavných kandidátov na cenu pre najlepšieho herca v hlavnej mužskej úlohe...

Tým, že Irwin Shaw bol veľký kritik vtedajšej americkej spoločnosti, ako jednému z mála amerických autorov, mu vychádzali romány aj v socialistickom Československu. Predovšetkým jeho negatívny pohľad na bohatú americkú spoločnosť nahrával súdruhom vo východných krajinách do karát. Treba však povedať, že Shawove kritické názory určite nie sú natoľko tvrdé, aby pôsobili na dnešného čitateľa rušivo. Práve naopak, viaceré myšlienky sa postupom času dokonca potvrdzujú. Samozrejme sú pasáže, ktoré sú poznačené časom, no ako celok román bez problémov funguje aj dnes. A to najmä vďaka výborným postavám (zvlášť Wesley si zaslúži osobitú pozornosť), ale aj zápletke a konečnému rozuzleniu. Kniha je rozdelená do štyroch častí, ktoré chronologicky rozprávajú celý príbeh. Pre mňa osobne príjemné prekvapenie. Spočiatku som myslel, že román po prvej tretine zavriem, no potom ma natoľko chytil, že už som ho nedokázal odložiť, kým som nedočítal poslednú stranu.        

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára