streda 12. apríla 2017

RECENZIA: Patrick Ness- Niečo viac (Slovart, 2017)

HODNOTENIE:   **** 

"Tomasz pozrie na náhrobok. Ak je na tomto príbehu niečo viac, ako som si myslel, možno to platí aj pre tamten. Možno je toho vždy viac." (s.248).

KNIHA MESIACA




Príbeh začína samovraždou. Tínedžer Seth Wearing sa rozhodne dobrovoľne opustiť tento svet a utopí sa v mori. Keď sa preberie, zisťuje, že sa ocitol na mieste, ktoré pozná zo svojho detstva...

Postupne sa dozvedáme o Sethovom živote viac. Sprevádza ho trauma z detstva. Spolu s bratom Owenom čakali pred rokmi na mamu, ktorá šla vybrať peniaze z banky, keď vošiel do ich domu zlodej: -Poviem ti, čo urobím, Seth -ozval sa muž, akoby práve dostal najlepší nápad za posledné roky. -Rozhodnutie nechám na teba. Môžeš si vybrať, ktorý z nás dvoch pôjde so mnou-" (s.244). 
Seth nechá s mužom odísť svojho mladšieho brata a zlodej ho pri úteku zabije. Sethovi rodičia sa z nešťastnej udalosti nedokáže spamätať a časť viny prenesú na svojho staršieho syna. 

V priebehu dospievania si Seth Wearing uvedomí, že je homosexuál. Zamiluje sa do chlapca s nórskym menom Gudmund a spoločne prežívajú veľmi intenzívny vzťah: "Na útese sa pohybovali aj iní ľudia, ktorí využili pekný deň, ale v tejto chvíli boli chlapci sami. Všetci ostatní boli príliš ďaleko, aby sa s nimi delili o ten istý výhľad.
-Gudmund- znova ho oslovil Seth.
-Neviem, Naozaj neviem, Seth. Ale táto chvíľa je iba naša, čo je viac, ako majú mnohí iní, nie? Budúcnosť nechaj na budúcnosť.-"(s.192).
Všetko končí vo chvíli, keď niekto zverejní ich spoločné intímne zábery, ktoré sa rýchlosťou blesku šíria po celej škole. Rodičia im zakážu stretávať sa a pre Setha stráca život zmysel...

Keď sa Seth prebudí, vybavujú sa mu známe miesta. Domy sú však ošarpané, ulice spustnuté, len občas prebehne po ceste nejaké to zatúlané zviera. Seth sa domnieva, že sa pravdepodobne ocitol uprostred pekla. Odrazu vybehne zo zákruty dodávka, z ktorej vystúpi čierny šofér s obuškom v ruke a so zjavným úmyslom spacifikovať ho. Tvrdo a bez milosti.
Našťastie sa odniekadiaľ vynorí Tomasz, malý poľský chlapec a obézna mladá černoška menom Regine, ktorí odtiahnu Setha do bezpečia. Aspoň na chvíľu. 

Temný tínedžerský román štýlom, akým je napísaný, pripomína napínavé akčné počítačové hry. Najmä druhá časť, v ktorej sa Seth ocitne vo väzení, je plná plnokrvných dramatických momentov. Priznajme si, koľkokrát v živote sme si predstavovali, aké by bolo super prebudiť sa uprostred vyľudneného mesta a vychutnať si všetky tie nekonečné možnosti, ktoré sa nám ponúkajú. 
Seth už nedokáže rozoznať, ktorý zo svetov je skutočný a ktorý len virtuálnou fikciou. A je to vôbec ešte dôležité? Hoci mnohému nerozumie, jedno vie určte. Túži sa opäť stretnúť s Gudmundom, s rodičmi, so svojimi priateľmi. Lenže šofér dodávky je mu stále v pätách...

Originálny príbeh, mnoho dramatických momentov, veľmi dobrý záver. Trošku mi prekážal stereotypný pohľad autora na východoeurópskeho chlapca Tomasza, ktorý je inak veľmi sympatickou postavou. 
Je to jedna z kníh, od ktorej sa nedokážete odtrhnúť, kým ju nedočítate až do konca.   



































Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára