streda 5. októbra 2016

RECENZIA: Paul Brickhill – Noc nekryje utečencov ( Naše vojsko, 2013 )

„I kdybys mě viděl chodit s klackem v zadnici, moc na mňe nečum a ničemu se nediv. Všechno co se tu děje, děje se v zájmu dobré věci“(s.53).

Druhá svetová vojna, nemecký zajatecký tábor Sagan. Skupina väzňov, ktorých väčšinu tvoria leteckí piloti chystajúci sa na mnohopočetný útek. Celú noc stovky mužov kopú tunel s krycím menom Tom, ktorý ich má priviesť na slobodu. „Někteří ze zostřelených byli téměr deti, rok nebo dva po opuštění školní lavice“(s.216). Hlavným veliteľom celej akcie je charizmatický Angličan Roger Bushell. Počas jednej chladnej zimnej noci je všetko pripravené na útek...

Súčasťou veľkej skupiny utečencov sú aj traja leteckí piloti československej armády v službách Angličanov –Arnošt Valenta, Bedřich Dvořák a Ivo Tonder.

Svedectvo o úteku napísal austrálsky novinár Paul Brickhill, ktorý sa napínavej akcie sám zúčastnil. Na motívy knihy bol v roku 1963 nakrútený film pod názvom Veľký útek v hlavnej úlohe so Steveom McQueenom. Román je na rozdiel od knihy veľmi rozvláčny, chýba mu dynamika a  schopnosť naplno vtiahnuť čitateľa do deja.

Noc nekryje utečencov je niečo ako obšírna príručka pre MacGyvera ako vykopať poriadny tunel, keď nemáte k dispozícii krompáč, lopatu a plastickú trhavinu. 


HODNOTENIE:  *** 







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára