utorok 18. októbra 2016

RECENZIA: Jo Nesbo – Pancierové srdce ( IKAR, 2013 )

„-Lebo pre človeka bolesť a smrť nie je tým najväčším trestom- odvetil Harry a opäť si uvedomil, že opakuje niečie slová. –Je ním poníženie. Poníženie a strata všetkého, čo človek má. Pád a hanba-“ (S.369)

Bývalý vrchný inšpektor Harry Hole utápa svoj život a kariéru v Hongkongu, vsádzaním na kone. Jeho relatívne pokojný život naruší príchod policajtky Kaji Solnessovej. V Nórsku boli spáchané tri brutálne vraždy a jednou z obetí je aj vysoko postavená politička. Všetky obete spája skutočnosť, že strávili spoločnú noc v chatovej osade. Ostáva ešte päť živých, ktorí sú v reálnom smrteľnom nebezpečenstve...

Holleho otec umiera na rakovinu, aj to je jeden z dôvodov, prečo sa Harry nechá napokon presvedčiť, aby sa vrátil do Nórska a prebral vyšetrovanie prípadu. To ho zavedie okrem iného napríklad až do Afriky...

Harry Hole, akého máme radi. Vynikajúci vyšetrovateľ s komplikovaným súkromím, neustále zápasiaci s alkoholom. Nechtiac ubližuje najbližším, hlavne ženám a neustále sa utápa  vo vlastnom svedomí. Navyše je aj veľkým milovníkom Bukowskeho a Johna Fanteho. Harry Hole je Hank Chinaski so srdcom policajta.

"Niekto vyhral nórsku Superstar, nejaká celebrita vypadla z tanečnej súťaže, treťoligový futbalista užíval kokaín a Lene Galtungová, dcéra lodiara Andersa Galtunga, zdedila predčasne niekoľko miliónov a zasnúbila sa s krajším, no zrejme nie rovnako bohatým investorom Tonym. Redaktor časopisu Liberál Arve Stop vyjadril názor, že začína byť trápne, ak národ, ktorý sa stavia do pozície sociálnodemokratického vzoru, naďalej zostáva kráľovstvom. Všetko po starom"(s.39).

HODNOTENIE:  ****



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára