utorok 25. októbra 2016

RECENZIA: Diane Setterfieldová – Bellman & Black ( IKAR, 2014 )

„Havrany sú stvorené z myšlienky a pamäti. Vedia všetko a nikdy nezabúdajú“ (s.141)

Až do svojich desiatich rokoch vyrastal William Bellman ako normálny chlapec. Jedného dňa, keď išiel ako obvykle so svojimi kamarátmi Fredom, Lukeom a Charlesom do lesa, našiel neobyčajne tvarovaný kameň. Opatrne ho vzal, vložil do praku a vystrelil na mladého havrana. Dobre mierená rana vtáka okamžite usmrtila. Od tej chvíle akoby sa nad Williamovým životom vznášal tieň smrti. Spočiatku išlo všetko ako po masle. Svojou pracovitosťou a zhodou priaznivých okolností sa vypracoval až na riaditeľa textilného závodu. Oženil sa, narodili sa mu štyri deti a z roka na rok navyšoval svoj majetok. Od istého momentu začali umierať príbuzní aj cudzí ľudia z jeho okolia. Na každom z pohrebov sa zjavil záhadný muž menom Black, ktorý zakaždým len prišiel, chvíľku posedel a potom sa opäť vyparil. Williamovi vzala neznáma choroba manželku a tri zo štyroch detí. Keď aj tomu poslednému zaklopala smrť na okno, William Bellman vzal povraz a šiel sa obesiť. Skôr ako stihol dobrovoľne ukončiť svoj život, opäť sa pri ňom zjavil záhadný pán Black. Uzavreli slovnú dohodu, že si otvoria spoločný podnik pod názvom Bellman & Black, ktorý sa bude orientovať na smútočný tovar. Keď sa na druhý deň William prebudil, predchádzajúci večer sa mu úplne vymazal z pamäte. Zdravotný stav jeho najmladšej dcéry sa začal nebadane zlepšovať, hoci lekári ju už pred časom definitívne odpísali. Uzavrel snáď zmluvu so samotným diablom?

Veľmi temná kniha, nad ktorou sa po celý čas vznáša tieň havranov, tieň smrti, úzkosť, tieseň, čierne myšlienky, podobne ako vo veršoch geniálneho Edgara Allana Poea. Zaujímavý príbeh, ktorý síce nemá dynamický spád, ale mrazivá atmosféra je zachytená priam majstrovsky.

 Román, na ktorý musíte mať tú správnu náladu. Najlepšie urobíte, keď si ho otvoríte na sviatok všetkých svätých, alebo ak chcete, na Halloween.

 Krá, krá, krá....


HODNOTENIE:  ***
    







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára