streda 9. januára 2019

RECENZIA: Oliver Guez - Mengeleho zmiznutie (Marenčin PT, 2018)

HODNOTENIE:   ***

"Strávili spolu pár idylických týždňov. Napriek jeho obrovskej úlohe - príchodu štyristoštyridsiatich tisícov maďarských židov, zažili spolu medové týždne. Plynové komory pracovali naplno, Irene a Jozef sa kúpali v rieke Solf pri Osvienčime. Esesáci zaživa pálili mužov, ženy a deti v jamách a Irene a Jozef zbierali čučoriedky, z ktorých Irene zavárala džemy. Z krematórii šľahali plamene, Irene fajčila Jozefovi a Jozef dorážal na Irene. Za necelých osem týždňov bolo vyhladených vyše tristotisíc maďarských židov." (s.12).  



"Starec náhle vyskočí a kričí celý červený: - Ty si môj jediný syn, ty veríš všetkým tým nezmyslom, ktoré o mne napísali! Si len obyčajný malomeštiak ovplyvnený tvojim hlúpym nevlastným otcom, svojou právnickou školou a médiami, rovnako ako celá tvoja posratá generácia. Toto je väčšie ako vy všetci, nechajte na pokoji svojich starších a začnite ich rešpektovať. -" (s.140). 

Čo sa dá povedať o tejto knihe? Snáď len toľko, že je akousi skrátenou verziou diela Mengeleho úplný životný príbeh. Mengeleho zmiznutie je však vo viacerých ohľadoch drsnejšie a krutejšie. 
Aká vyberaná spoločnosť náckov sa zišla na úteku pred spravodlivosťou v Južnej Amerike? Veľmi pestrý a silný zoznam nájdete na stranách 26 - 27.
Skutočným rajom bývalých nacistov bola predovšetkým Argentína, krajina, v ktorej držal nad hnedými košeľami ochrannú ruku Prezident Perón. Po Mengelem dlho pátral Mosad či lovci nacistov, no zakaždým nejako unikol. Stal sa legendou. Symbolom zla. Ak chcete jeden z príkladov, prečo tomu tak bolo, nalistujte si strany 77 - 78. Niekoľkokrát si zmenil meno.
"Gregor je anjel smrti, doktor Jozef Mengele" (s.12).
Veľmi dobrá historicko - faktografická kniha s prvkami beletrie, no pokiaľ vás táto téma zaujíma a chcete mať ucelenenejší obraz, siahnite po kompletnom životopise. Toto je len taký stručný výťah. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára