piatok 25. januára 2019

RECENZIA: Arpád Soltész - Sviňa (Ikar, 2018)

HODNOTENIE:   ****                        NAJOČAKÁVANEJŠIA KNIHA MESIACA JANUÁR 

" - Haló, Šlezi? Počuješ ma? Ondro... oni ho... - Hlas v telefóne sa zlomí. Zrazu vie, že to nie je sprostý vtip. Mobil sa zblázni. Prijme ešte dva hovory, ale nikto nič nevie. Zabili Ondra. Aj s Miškou." (s.299). 



Naďa a Broňa, dve tínedžerky, prejdú peklom resocializačného zariadenia Solis. Predseda vlády podlieha svojim pudom a čoraz viac sa stáva bábkou silných podnikateľských skupín. Krajinu ovláda talianska mafia. Na scéne sa objaví nadšený neonacista, ktorý stratí v lese kamaráta. Obyvatelia krajiny sú len figúrky na šachovnici, ktorými pohybujú mocní. Hlavným hýbateľom je človek z mediálneho sveta, ktorý manipuluje s politikmi, vydiera ich a rozhoduje o ich osudoch. Zo všetkých zvierat najviac vyvádza Gorila. Svoj vplyv ukazuje albánska mafia. Schlesinger, ktorý sa snaží viaceré kauzy vyšetriť, má všetkého po krk. Situácia sa stáva neúnosnou. Všetko to vyvrcholí vraždou investigatívneho novinára a jeho snúbenice. Krajina sa otrasie v základoch. Ľudia konečne vychádzajú do ulíc...

Aj vám sa zdá tento príbeh povedomý? Toto sa vymyslieť asi ani nedá. Určite nebudete mať problém odhaliť, ktoré známe politické postavy a postavičky sa skrývajú za fiktívnymi menami. Sviňa odhaľuje nedávnu situáciu v plnej nahote a neraz vám bude pri čítaní tejto knihy nevoľno. Inak to však napísať nešlo. Nepríjemné ticho bude vo vás doznievať ešte dlho, dlho po prečítaní poslednej strany. Nesmierne silný odkaz, ktorý nepotrebuje ďalší komentár.   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára