utorok 27. septembra 2016

RECENZA: Vanda Rozenbergová – Sloboda bažantom ( Slovart, 2015 )

Kniha poviedok bola medzi finalistami súťaže Anasoft litera 2016. Z pätnástich poviedok ma ako –tak zaujali tri.

Prečo?

Vykrádači svetov – poviedka zo školského prostredia o obľúbenom učiteľovi Bergmanovi, ktorá je príjemnou spomienkou na študentské časy.

Výbuch ako prudká exotermická reakcia – skvelé vykreslenie duševného týrania, z ktorého priam mrazí. Týraná žena ( jej meno nepoznáme ) si predstavuje, že sa raz vzoprie svojmu mužovi ( prezýva ho Jazdec ), ale sama dobre vie, že na to nikdy nenájde dostatok odvahy.

Potkany – poviedka o tom, že neraz skončíme rovnako ako naši rodičia, ktorých v čase dospievania tak radi kritizujeme za ich chyby a životné rozhodnutia.

Sloboda bažantom nie je zvlášť výnimočným literárnym počinom, mám pocit, že po formálnej stránke je kniha zaujímavejšou ako po obsahovej. Jednorázová záležitosť, ktorá neprekročí slovenské hranice a keď ju prečítate, vrátite ju medzi ostatné knihy a pravdepodobne po nej nikdy viac nesiahnete. Jedine ak by ste trpeli stratou pamäte a bude to pre vás v pokročilom veku knižná novinka. Je pre mňa prekvapujúce, že sa kniha dostala do finále takej prestížnej literárnej súťaže za akú sa Ansoft litera považuje, pretože neprináša nič nové ani nezabudnuteľné.   


HODNOTENIE:  ***







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára